Εξέταση αναπήρων απ’ τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές

Εξέταση αναπήρων απ’ τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές

Αρ. Πρωτ. 1836/30.11.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής, η Πολιτεία χορηγεί αναπηρικές συντάξεις σε μία σειρά ανάπηρων συμπολιτών μας. Οι συμπολίτες μας αυτοί, είναι υποχρεωμένοι να εξετάζονται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές και εφόσον κριθούν ανάπηροι, ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας τους, αποφασίζεται η χορήγηση της αναπηρικής αυτής σύνταξης.

Συνήθως οι υγειονομικές επιτροπές, εγκρίνουν τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων για 2 έως 5 χρόνια, και μετά οι συμπολίτες μας αυτοί, υποχρεώνονται να επανεξεταστούν ξανά απ'τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Είναι φυσικά σωστή η απόφαση να επανεξετάζονται οι ανάπηροι που υπάρχουν οι προϋποθέσεις , μετά από ένα χρονικό διάστημα να ξεπεράσουν το πρόβλημα τους και να επανέλθουν στην φυσιολογική ζωή (πχ ανάπηροι από καρδιακές επεμβάσεις), αλλά δεν είναι κατανοητή η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ανάπηροι και οι οικείοι τους, με μόνιμες - εφ ‘όρου ζωής αναπηρίες (πχ παιδιά με σύνδρομο DOWN, παραπληγικοί, άτομα με διανοητική υστέρηση κλπ). Δεν είναι δείγμα ή ένδειξη πολιτισμού και ανθρώπινης ευαισθησίας, η χωρίς λόγο ταλαιπωρία των ατόμων αυτών, και των συγγενών τους, που μακάρι να μπορούσαν να γίνουν απολύτως καλά, να βελτιωθεί η κατάστασή τους, κάτι που όμως δυστυχώς ρητά αποκλείεται.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


- υπάρχει από πλευράς Υπουργείου η πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα, δηλαδή το να μην περνάνε συνεχώς (ανά 2-5 χρόνια) υγειονομικές επιτροπές ανάπηροι με συγκεκριμένες αναπηρίες που χαρακτηρίζονται ιατρικά ανίατες;

Απάντηση Υπουργείου